Több millió forintnyi értéket fektettek be a farkasrétis szülők a gyerekek oktatási körülményeinek javításába. 300 felnőtt és gyerek dolgozott szombaton az osztálytermek, az udvar, játszótér és a homlokzat felújításán. Az SZMK által kezdeményezett és szervezett akció látványos eredményekkel és bográcsozással zárult. Az SZMK meghirdette ?az Év Pedagógusa? díjat, amelyet a szülők szavazatai alapján minden évben három tanár vehet majd át az évzárón.

Lassan négy hónapja nem hallottuk a hazai médiában az iskolánk nevét ? ez önmagában megnyugvással tölt el minket. Múlt év december közepétől ez év február közepéig nem telt el nap anélkül, hogy ne olvastuk, hallottuk, láttuk volna a hírekben a Farkasréti Általános Iskola privatizációs kísérletének fázisait. Február 18-án sikerült megállapodnunk a XI. kerületi önkormányzattal, így másnap valódi örömünneppé vált az intézmény 77. születésnapja. Azóta is az Iskolamentők folyamatosan dolgoznak azon, hogy -a megállapodásnak megfelelően- előkészítsék és megvalósítsák a ?jobb iskola? projektet. Az önkormányzattal együttműködve vizsgáljuk a feladatellátás szakmai, jogi, szervezeti, pénzügyi struktúráját, a költséghatékonyság és az oktatás színvonalának javítása érdekében. Ez a munka kevésbé látványos, viszont hosszú távú változásokat készít elő.

A téli hónapok küzdelmei csapatot kovácsoltak a farkasrétis szülőkből és a tanárokból. Ennek egyik látványos eredménye a most szombaton megrendezett iskolaszépítés és piknik, ?Jót tenni és jót enni? címen. Az akció a reméltnél is nagyobb siker volt ? és még látványosabb eredmény! 150 felnőtt és ugyan ennyi gyerek dolgozott, a nagy meleg ellenére. A szülők által osztályonként fizetett anyagok ára 500ezer Ft felett volt, és a munka, amit befektettek gyermekük körülményeinek javításába, több mint 750 óra.

A leglátványosabb talán az udvar lett, ahol közösen építettünk padokat, betonoztunk, korlátot építettünk (hogy végre használhassák a kis játszóteret a gyerekek), főtt több bográcsnyi gulyás, virágokat ültettünk, a gyerekek pedig a kisépület falát díszítették saját alkotásaikkal. Volt olyan osztály, ahol laminált padlót tettek a linóleumra, több osztályban festettek, tapétáztak, szinte mindenhol átültették a virágokat, nagytakarításra került a sor. A 7/a. a háztartási teremben izzadt a palacsinta-, goffri- és melegszendvics-sütésben. Az ingyen-ebédhez az iskola alapítványa vásárolta a hozzávalókat. A könyvtár számára sikeres könyvgyűjtést szervezett az SZMK ugyanerre a napra. Az iskola biztosította az építőanyagok egy részét, valamint a konyhás nénik, takarítók túlóradíját. A Farkasrétis szülők és tanárok ismét megmutatták, hogy készek összefogni az iskoláért. Akik ott voltunk, egyetértettünk abban, hogy ebből érdemes hagyományt teremteni minden évben.

Az SZMK a Pedagógus Nap alkalmából szavazást szervez a farkasréti szülők között. Az ?Év Pedagósusa díjat a tanévzárón adjuk át három tanárnak, a szülők szavazatai alapján.

(Az iskolaszépítés fotói képtárunkban elérhető. A fotókból kérésre szívesen küldünk nagyobb felbontású file-okat)

Budapest, 2008. június 3.