?A csoda bennünk van.? Az elmúlt évek talán legsikeresebb civil összefogásának köszönhetően megmenekült Sasad egyetlen, tegnap 77 évessé vált általános iskolája. A két hónapig küzdő és tegnap egész nap ünneplő szülőket a köztársasági elnök és felesége levélben köszöntötte.

Az ünneplést tegnap délelőtt az iskola diákjai és tanárai kezdték: az iskola udvarán bensőséges műsorral köszöntötték az elveszettnek hitt és utolsó pillanatban visszakapott intézményt. Délután 4 órától a tiltakozásból örömünneppé fordult utcai rendezvényen 300 szülő és gyerek együtt sírt és nevetett, amikor a szülők képviselői bejelentették: megegyeztünk, nem adtuk a Farkasrétit! Este héttől több száz szülő és támogató vett részt a Farkasrét a Gyermekekért alapítvány jótékonysági estjén. A 15 fős Iskolamentő Munkacsoport és sok tucat segítőjük munkáját a szülők, nagyszülők és tanárok felállva, hosszú vastapssal köszönték meg.

Az estre a köztársasági elnök és felesége köszöntő levelet küldött: ?Az ingyenes és a lakóhelyhez minél közelebbi oktatás jogos állampolgári igény, amit egy jól működő intézmény esetén nem írhat felül semmilyen csoport érdeke. Ebben pótolhatatlan a 2007. decemberében Önök által indított civil összefogás. Ez a három hónap hiteles bizonyítéka a Farkasréti Általános Iskola fennmaradásra érdemes szellemiségének.

Ennek tudatában rendezzünk meg február 23-án (szombaton) délelőtt a szokásos Iskolakóstolgató rendezvényünket, amelyre minden kedves leendő kiselsőst sok szeretettel várunk! A Farkasréti maradhat a környék legnépszerűbb iskolája, 120-140%-os túljelentkezéssel.

Emellett az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében- a Szülői Munkaközösség elkezd dolgozni, hogy május végén letehessen Újbuda vezetésének asztalára egy tervet az iskola jobbá tételéről, hatékonyabb működtetéséről.

A Fürjes Balázs vezette Iskolamentő Munkacsoport (sokak kérésére) azt tervezi, hogy kézikönyvet állít össze civil kezdeményezések számára. Az a célunk, hogy a mostani siker kivételessége általánossággá változzon az egész országban.

Két dolgot adhatunk gyermekeinknek: gyökereket és szárnyakat. A gyökereket, a sasadi-farkasréti kötődést, a szülők és tanárok által nyújtott biztonságot. A szárnyakat, hogy szüleik példájára emlékezve, felnőttként is tudhassák: nem kapunk nagyobb feladatot az élettől, mint amit meg tudnánk oldani ? ha felül tudunk emelkedni saját korlátainkon és hiszünk az összefogás erejében.

?Várod a csodát, ami felemel ? a csoda TE vagy, Ember? (Sághy Enikő)

Az iskoláért folytatott küzdelmünket és a rendezvényeket hivatalosan támogatták az alábbi szervezetek:

  • Nagycsaládosok Országos Egyesülete
  • Élőlánc Magyarországért Mozgalom
  • Társadalmi Únió
  • Sasadi és Farkasréti Öregdiákok Egyesülete
  • Sas-hegy Védő Egyesület
  • XI. kerületi Apák Klubja
  • a pedagógus szakszervezetek
  • Újbuda 38 fős képviselő-testületének 18 tagja (FIDESZ_KDNP frakció)
  • Újbuda Önkormányzata (febr. 18-ától)
  • Auguszt Cukrászda
  • Basys Kft.

Ezúton is köszönjük Önöknek, a sajtó képviselőinek, hogy ráirányították a közvélemény figyelmét erre a kezdetben helyi, mégis országos példává nőtt civil összefogásra, és hogy tudósításaik pontosságával is segítették munkánkat!

Budapest, 2008. február 20.